CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, February 7, 2014

- flashback -


assalamualaikum w.b.t.. ape khabar???.. sihat ke sahabat-sahabat solehah saye??... semoga semuanya 

sentiasa berada didalam rahmat Allah s.w.t .. 

kalau diikutkan, memang dah lama sangat saya tak update blog nie.. rase kalau rumah pown, lame tak cuci,

kompom bersawang.... hehehe... tetibe jejr teeringat balik kat cik adek blog nie.. teringin la plak nak touch

up dia sikit... :) kalau diikutkan start saya rasmikan blog nie mase lower 6 or form 4.. saya pown tak ingat

dah... (nampak sangat la dah lama....) -_-


sekarang nie saya dah further study ke ipta pown.. Alhamdulillah, :) rasanya, macam baru semalam saya

tamatkan alam persekolahan saya.. sekolah daripada tadika, sekolah rendah, sekolah menengah seterusya

ke universiti.... Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang kat saya untuk saya merasai keindahan alam jihad

menuntut ilmu dan dapat mengenali sahabat-sahabat solehah saya... :)

so, kat sini saya nak berkongsi kenangan-kenangan saya di tadika sampai ler ke universiti... saya berharap

sahabat-sahabat saya dapat berkongsi kisah-kisah yang boleh kita ambil manfaat.. :)


* nie gambar time saya tadika dengan dak kecik kat sebelah tue kembar (adek) :)



*Alhamdulillah berjaya menempatkan diri di sini untuk meneruskan impian... :)


*bersama salah seorang sahabat sekuliah... ;;)

InsyaAllah, di masa akan datang, kita akan saling berkongsi kisah dan ilmu.. InsyaAllah... ;)



Sunday, February 10, 2013

Assalamualaikum w.b.t...

ape khabar iman kengkawan maryam yang dikasihi lillahitaa'la???... adakah sihat atau sebaliknya??..

hehehe...

agak lame dah maryam tak update blog nie dsbabkan pelbagai komitmen laen yg lbeh memerlukan perhatian

dripada 'cik adek blog' nie... :)

hari nie maryam terase nak tulis tentang 'hati'.. ha'ah.. H.A.T.I!!!.. did u get it???... bagusss...

nie H.A.T.I  maryam... hehehe... ^_^

topik hari nie lebih diutamakan kepada penjagaan hati... hati nie memang memainkan peranan yang penting 

dalan diri kita, sama ada sebagai seorang anak,kakak,adik, abang, student dan lain2 lagi. Sebabnya, hati nie 

lah yang akan membuatkan seseorang tue di'cop' sebagai seorang yang 'baik', 'soleh', 'degil' dan lain2 lagi 

gelaran yang ntah pape orang akan labelkan... Rasulullah pon adew bersabda :" dalam diri manusia itu ade 

seketul daging, yang mana bile 'ianya' baik. maka, baiklah seluruh badannya.. yang mana, bila 'ia' jahat, maka 

jahatlaH seluruh badannya"... "ia" yang dmaksudkan itu adalah "H.A.T.I" . Jadi, maryam nak pesan dekat 

kengkawan sume yang kiter perlu jaga hati kita nie sebaik mungkin untuk mengelakkan kiter daripda 

mendapat penyakit hati yang terang tang tang!!! memang bahaya.. penyakit nie memang tak dapat ditengok 

dengan  mata kasar.. misalnya, riak, sombong, u'jub n byk lagi la... klu nak senaraikan, smpai besok pun tak 

habis.. :) kekadang kita x sedor pun yang kita nie dah terkena penyakit merBAHAYA nie..  hati ni juga

 memainkan peranannya dalam usaha untuk kita men'taqarrub'kan diri kita kepda Allah 

s.w.t.. sememangnya untuk merasakan diri kita dekat dengan Allah... Yang penting sekali, kita perlu 

'spotcheck' hati kiter samada dah betol2 suci atau tak... InsyaAllah, barulah kita akan tenang masa 

beribadat... ^_^.. so, kita kenalah pastikan hati kita sentiasa bersih walaupun sebelum nie dah penuh 

'kekotoran', kita mesti dapat bersihkannya dengan berbuat benda2 yang 'quiet simple' tapi dapat bagi impact 

yang besar terhadap H.A.T.I kita.. sebagai contohnya bila kiter wat sesuatu perkara yang salah. misalnya 

ter'ktuk' org dalam hati or di 'M.U.L.U.T' cepat2 la ucap balik astaghfirullahala'zim... 

selain tu, hati yang bersih jugak dapat memudahkan kita untuk menuntut ilmu... H.A.T.I yang gelap dengan 

maksiat( yakni perkara2 mungkar) memang agk susah untuk menerima sesuatu ilmu... sebab tue, bile cikgu 

ngajor kat skolah, bile blek umah @ hostel nak wat revision adew yang kiter dah lupe, pdahal bende tue 

baru sngat2 kita belajar tadi...  sebagaimana firman 

Allah (tak ingat dalam surah apew :0 swi2, tapi ayatnyer cam gini maksudnya) : : ilmu itu 'cahaya' dan 'cahaya' itu 

tak akan diterima kepada orang yang berbuat maksiat..nauzubillah... :'(

untuk memudahkan kita menuntut ilmu Allah yang Maha Luas nie, kita kene la sucikan hati kita nie terlebih 

dulu supaya ilmu yang kita nak dapat tue akan lebih mudah meresap masuk kedalam diri kita dan mudah bagi 

kita untuk amalkannya.. InsyaAllah... maryam nak share2 tips sikit daripada apa yang maryam lihat, dengar, 

dan rase dengan H.A.T.I nie... :) 

untuk melembutkan hati kita yang agak 'keras' nie... antara perkara yang boleh kita buat. sebagai contoh, 

pegi dengar majlis ilmu.. memang majoriti mula2 nak pegi majlis ilmu kat terase 'berattttt' sangat nak pegi.. 

percayalah!! itu sume kerja syaitan laknatullah yang nak kita semua jauh dari Allahurabbi... untuk menguji 

kekuatan hati, kita kene la lawan balik semua godaan tue... bukannya lama, tinggalkan kejap ajer, fb, twitter 

blog sume tue.. kang dah hbis kuliah, nak smbung blek. smbung ler... (spew pun tak hairann.. :) hehehe) 

maryam dah pernah 'test' memang BEST bile kiter berjaya lawan godaan syaitan nie... lame2 bile kiter selalu 

dengar kuliah2 agma nie, InsyaAllah H.A.T.I kita akan lembut dan mudah untuk menerima sesuatu yang baik 

dan positif untuk masuk kedalam diri kita... cara lain plak ialah dengan

banyak2 kan la berzikir, sebab... zikir tue berupaya melembutkan hati... akhir kata, lepas dah agak banyak 

menaip nie, maryam nak kome sume  cer DENGOR & HAYATI betol2 

zikir nie dan maksudnya.. zikir tue mampu membuatkan kita menangis taw :'( bile kita mengingatkan balik 

dosa2 yang kita pernah buat dulu...



InsyaAllah dengan banyak berzikir, hati kita akan mudah lembut untuk kita senang mendekatkan diri kita 

semua ke jalanNya.... InsyaAllah aminnnn.... 

maryam nak pesan lagi untuk kengkawan maryam dan diri maryam sendiri, same2 lah kiter upgrade iman kita 

dari sehari ke sehari...



wassalam... kiter jumpe lain kali plak erk... ^_^ InsyaAllah...

Saturday, June 9, 2012

Assalamualaikum w.b.t... ^_^

            lame sangat saye tak update ini blog... rase rindu la plak nak menaip, hehehe.... (actually tak tawu pown nk update apew kat cni...) but i'll try my best...  menulis nie pown just nak share pengalaman bercuti kat Kelantan, the most my favourite state in Malaysia.. :) mang teringin sangat nak pegi sane dari kecik, tak tawu la kenapa???... erm, sebabnyer, nak rase sendiri pengalaman negeri serambi Mekah nie... :) seronok sangat, bcoz sayer dapat jemaah subuh n dengar kuliah 'live' dari tok guru Nik Aziz taw... :)mang hepi sangat... kitorang stay kat MADA (Maa'had Darul Anuar) dkt Pulau Melaka, coz senang nak pegi kew masjid Tok Guru (berdepan jer...)


mase nak pegi jemaah subuh tue, nampak ramai kakak2 yang baru bersalin bawak baby2 which is they are so cute and charming,,, pelik jugak mule2, kenape datang masjid awal2 pagi nie untuk wat pew??... then, baru sayer faham yang diorang sume datang tue untuk upacara belah mulut or ''TAHNIK"...  selalunyer org yang nak tahnikkan baby nie, orang2 yang soleh or alim ulama' coz nak amek berkat supaya baby2 tue warisi sifat2 orang2 tersebut... InsyaAllah... 

lepas kuliah tue, tegur la mak cik-mak cik kat sebelah, tnyer diorang asal mne, datang dgn sapew... did all of u know that hampir segenap pelusuk malaysia datang masjid tue nak dengar kuliah tok guru... adew yang dari Johor, Selangor, Perak (saye la tue.... hehehe)... mase kuliah tue, rase seronok and nikmatnya berada dalam majlis ilmu tue,,, :) majlis ilmu kan merupakan taman-taman syurga yang dinaungi para malaikat yang mendoakan kesejahteraan hadirin yang berada dalam majlis tue???... Alhamdulillah, moga2 saye juga turut tergolong...

lepas kendiri, kitorang terus bertolak cari tempat makan la... (lapar..erm..) pak long bawak kitorang makan dekat area pasar khadijah... nit bad la makanan kat gerai2 kat sane.. just a little bit sweet, but it's okey,,, I LOVE IT..:) dinner plak family saye makan dengan restorang Thailand, mak tak pernah makan "som tam" (mcm kerabu mangga, tapi bhn utamanya betik , thai's version) mak hadap sekali 3 mangkuk!!!... sedap sangat agaknya.. (even saye nk msuk mulut pown tak lalu...urmm...). after dinner all of us had return to our room's to get some rest...

sebelum balik tue kitorang kew Bukit Bunga di Tanah Merah untuk shopping2,,,,  seronok tengok barang2 kat sane... cantik2 and the prices are affordable... :) mak n abah borong la,,, ang kitorang borong yang banyaknyer dekat makanan... especially KEROPOK LEKOR that are my sister's favourite food... Korang???... suke tak???... tawu, korang suke punyer...

kitorang sampai ke rumah dalam pkul 10.30... walaupun penat, tapi memang berbaloi..BEST!!!.. Alhamdulillah again... rase macam nak stay kat sane jer tak nak balik umah dah.. hehehe... ^_^ ape pown memang seronok.. cer korang pegi Kelantan plak???... Kelantan i'll mis u... :) itu sajer rasenyer yang saye nak tulis... laen kali kalau adew citer yang best saye cube tulis lagi yer???.. hope kome sume enjoy apew yang saye citer nie.... :)

Wassalam.... ^_^

Friday, December 16, 2011

KAWAN....

kawan,


aku perlukan dirimu 


untuk menemani aku menjalani kehidupan ini  yang penuh dengan


lena ujian...


kawan,


aku perlukan dirimu untuk menemani aku andai


aku dilanda badai,


kawan,


aku perlukan dirimu untuk temani aku andai aku kecewa




kawan,


aku perlukan dirimu untuk temani aku andainya aku dilanda kegagalan


kawan, 


aku perlukan dirimu yang sentiasa pamerkan kesetiaan, kejujuran dan keikhlasan 


dalam PERSAHABATAN kita.... dan..




kawan,


aku perlukan dirimu untuk tuntun ku kembali ke jalan yang diredhai-Nya




kawan, 


aku perlukan dirimu untuk kita bersama ke jannah yang hakiki...


InsyaAllah....


* hasil nukilan sahabat ku... ^_^

INGAT LAH!!!... orang lain....

INGATLAH!!!...




walaupun kubur lain-lain


walaupun dosa lain-lain


walaupun seksa neraka lain-lain



TETAPI....


ingatlah, yang memandikan jenazah kamu adalah ORANG LAIN


yang sembahyangkan jenazah kamu adalah ORANG LAIN


yang mengkafankan jenazah kamu adalah ORANG LAIN


yang kebumikan jenazah kamu adalah ORANG LAIN


jadi, janganlah menyusahkan Yang lain ORANG LAIN


dengan perangai kamu yang tidak disenangi orang lain...

p/s : Ustaz Azhar Idrus.. ^_^ renungan bersama....

Friday, December 9, 2011

buatmu yang teristimewa.... WANITA



~ seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali


~ seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh


~seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari 1000 orang lelaki jahat


~2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil




~wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikan.


~ wanita yang melayan baik suaminya yang pulang ke rumah didalam keadaan letih akan mendapat pahal jihad


~ wanita yang habiskan malamnya dengan tidur tidak selesa kerana kurang menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti = membebaskan 20 orang hamba


~ wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suaminya yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat


~wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang fisabilillah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan didalam syurga dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.


~ wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya, Allah akan memeberi 20 tahun pahala ibadat.


~ wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan


~ wanita yang menguli tepung dengan "bismillah" Allah akan berkatkan rezekinya


~ wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai Baitullah


~ wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suaminya , Allah akan mngizinkannya untuk memasuki dari mana-mana pintu syurga yang dia ingini.


~ wanita yang hamil akan mendapat pahala berpuasa pada siang hari


~ wanita yang hamil juga akan mendapat pahala beribadat di malam hari


~ wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah mengurniakan satu pahala Haji


~ sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia dikira sebagai mati syahid


~ jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat


~jika wanita menyusui anaknya sampai cukup temph ( 2 1/2 tahun), maka malaikat-malaikat dilangit akan mendoakannya...


* selepas apew yang korang dah bace kat atas nie, korang mesti rase Ya Allah beruntungnyer aku dapat jadi seorang WANITA... ^_^ , tapi perlu juga kita ingat seseorang WANITA senangnya dia untuk masuk SYURGA Allah dan juga, senangnya dia untuk masuk ke NERAKA Allah... nauzubillah, renung2kannya wahai akhawat sekalian... ^_^ ..... InsyaAllah kalau adew input yang dirasakan penting dan ilmiah, akan anupdate kat blog nie...

Monday, November 28, 2011

tidak sempat...

~ tidak sempat buat maksiat coz sibuk dengan ibadat dan taat 
~ tidak sempat mazmumah singgah dalam hati sebab mahmudah menguasai segenap ruang hati
~ tidak sempat terpesona dengan harta haram sebab sibuk mengumpulkan harta yang halal
~ tidak sempat membazir sebab sibuk menderma
~tidak sempat terlajak subuh sebab sibuk mengejar keberkatan bangun awal dan beribadat saat fajar menyingsing
~ tidak sempat mensia-siakan masa sebab sedang sibuk dengan agenda sebagai khalifah dan hamba
~ tidak empat buat jahat kepada manusia dan makhluk lain sebab sibuk menyebarkan kasih sayang